حجتالاسلام اسماعیلنیا تأکید کرد: استخاره مجازی؛ تهی از ارتباط قلبی با خالق قرآن
سه شنبه, ۱۱ تیر ۱۳۹۲، ۱۲:۲۷ ق.ظ
گروه فضای مجازی: مدیرکل پژوهش حوزههای علیمه خواهران کشور گفت: استخاره یک نوع دعا و یک خواسته از خدا است که نیاز به ارتباط قلبی با خالق دارد و نباید آن را به سمت استخارههای فوری، نرمافزاری و اینترنتی سوق داد.
|
حجت الاسلام والمسلمین جواد اسماعیلنیا، مدیرکل پژوهش حوزههای علیمه خواهران کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به خاطرهای از حجتالاسلام والمسلمین قرائتی گفت: ایشان زمانی بیان میکرد که مساجد ما از اذان حنجرهای یعنی اذانی که از حنجره یک مؤمن مسلمان بیرون بیاید، محروم شده است و به اذان پلاستیکی یعنی اذان رادیویی روی آورده است. ما در اینباره از اذان هم پا را فراتر گذاشتهایم و استخارههایمان که یک نوع دعا و یک خواسته از خدا است و نیاز به ارتباط قلبی با خالق دارد را هم به سمت پلاستیکی یا همان مجازی شدن بردهایم.
جایگاه استخاره پس از تعقل و مشورت است
وی تصریح کرد: جایگاه استخاره بعد از تفکر و مشورت موضوعیت پیدا میکند و در نهایت اگر انسان از مورد خود متحیر ماند و در دوراهی قرار گرفت و به نتیجه نرسید از باب ایمان به غیب که افراد مؤمن به خدا دارند، امر را واگذار به خالق خود کرده و با استخاره تعیین و تکلیف میکنند. باید دانست که رسول باطنی، عقل است و دستور قرآن بر تعقل است «لعلکم تعقلون». خیلی از افراد عقل خود را تعطیل کردهاند و به تسبیح و استخاره با قرآن روی آوردهاند که باید گفت این جایگاه درستی در مقام و منزلت قرآن نیست.
مدیرکل پژوهش حوزههای علیمه خواهران کشور ادامه داد: تکرار استخاره، برداشت نادرستی است که افراد به آن گرفتار هستند و در مسائلی که استخاره آنها بد میآید انتظار دوباره گرفتن استخاره و خوب آمدن آن را دارند. در این مسائل جواب ما به این افراد این است که استخاره برای رفع تحیر است نه سندی برای انجام دادن کاری که در ذهن خود فرد مورد قبول است. با وجود اینکه فرد به خدا و علم او ایمان دارد باید به جواب استخارهای که برای او مقدر شده ایمان داشته باشد چرا که هدف استخاره رفع تحیر و دو راهی است و فرد چه خوب و چه بد به آن باید عمل کند و دیگر نیازی به استخاره مجدد نیست.
در کار خیر حاجتی هیچ استخاره نیست
اسماعیلنیا افزود: برداشت اشتباه دیگری که خیلی از افراد برای آن استخاره انجام میدهند در کارهای خیر است. در اینجا باید گفت، در کار خیر حاجتی هیچ استخاره نیست، جملهای بسیار درست است. استخاره برای رفع تحیر است و برای ازدواج کردن، مسجد رفتن که عین خوبی است استخاره لازم نیست، مگر زمانی که در فروع و مسائل جزئی آن شک پیدا شود که در این صورت ایرادی ندارد. در اموری که مستحب است و رجحان شرعی دارد و مطلوب شارع مقدس است، استخاره کردن نیازی نیست.
مدیر مؤسسه ریحانة المصطفی(س) با اشاره به نرمافزارهای استخاره و استخارههای مجازی گفت: اگر در نرمافزارهای استخاره صرفاً چیزی را تنظیم کردهاند که از قبل خوب یا بدی در آن وجود داشته باشد، نه اعتبار و نه وجهی دارد و اینگونه اگر باشد بازی کردن با مقدسات و احساسات دینی مردم است.
استخارهگیرنده نقش بسیار مهمی در نتیجه استخاره دارد
دبیر جشنواره علامه حلّی کشور با اشاره به نقش استخاره گیرنده در نتیجه استخاره و اعمال صحیح برای استخاره تصریح کرد: دین مقدس ما دین فکر، تعقل، خلوص و اخلاص است و ارتباط با خدا براساس میزان اخلاص درجهبندی میشود، لذا استخارهگیرنده نقش بسیار مهمی در نتیجه استخاره دارد به این معنی که افرادی به دنبال خیر و صلاح واقعی هستند از یک عالم صاحب نفس و مخلص استفاده میکنند که ارتباطشان با خدا قوی است از سوی دیگر هم این افراد برداشتشان از آیات قرآن بسیار بالا است و دعاهای استخارهگیرنده حین استخاره نقش بسیار مهمی در نتیجه آن دارد. ساعت استخاره، مکان استخاره، در نتیجه استخاره نقش بسیار مهمی دارد اما به نوعی این موارد در نرمافزارها و استخارههای مجازی بسیار اندک یا اصلا دیده نمیشود.
بهترین استخاره، استخاره با تسبیح است
اسماعیلنیا در پایان بیان کرد: بهترین راه استخاره، استخاره با تسبیح است که شیوههای آن در مفاتیح الجنان مرحوم قمی(ره) نقل شده است و همه مؤمنین میتوانند از طریق این کتاب آن را یاد بگیرند و به راحتی انجام دهند. انشاالله اگر افراد با روی آوردن به شیوه صحیح استخاره و با مراجعه با افرادی که این شیوه را میدانند، به طور قطع اثرگذاری بسیار بیشتری خواهند دید که از استخارههای مجازی و غیر واقعی تاثیر بیشتری خواهد داشت.
به نقل از ایکنا
۹۲/۰۴/۱۱